Veranderingen per 2020
Wat gaat er vanaf 2020 veranderen in de zorg?
Specialistische kennis
Vanaf 2020 kun je ook in de thuissituatie gebruik maken van de specialistische kennis van een arts uit het verpleeghuis (de specialist ouderengeneeskundige, SO). Zinvol als je bijvoorbeeld twijfelt of je ouder wel of niet thuis kan blijven wonen vanwege dementie.
Dat geldt ook voor de inzet van een arts verstandelijk gehandicapten (AVG) als het gaat om je kind met een verstandelijke beperking. Deze arts heeft veel specifieke kennis en kan je adviezen geven over de behandeling, medicatie of begeleiding die het best bij jouw kind past.
Overleg met je huisarts om een SO of AVG te raadplegen.
Hulpmiddelen
Als je naaste in een verpleeghuis of kleinschalige woonvoorziening woont dan kan hij/zij een persoonsgeboden rolstoel aanvragen. Vanaf 2020 is het ook mogelijk om de volgende hulpmiddelen aan te vragen:
- niet-algemeen gebruikelijke fiets, zoals een driewielfiets
- scootmobiel
- aangepaste wandelwagen/buggy
- aangepast autostoeltje voor kinderen
Met de ergotherapeut of fysiotherapeut van de zorginstelling kun je samen een aanvraag doen bij het zorgkantoor. Het zorgkantoor beoordeelt of je het hulpmiddel krijgt.
Logeervergoeding
Als je voor een behandeling langdurig over grotere afstand heen en weer moet reizen dan kun je uit de Zorgverzekeringswet een vergoeding voor de vervoerskosten ontvangen. Vanaf 2020 kun je ook kiezen voor een logeervergoeding in plaats van de vergoeding voor vervoerskosten. Het gaat om maximaal €75 per nacht als sprake is van tenminste drie aaneengesloten dagen behandeling. Deze logeermogelijkheid is vooral bedoeld voor mensen die onder behandeling zijn bij een gespecialiseerd ziekenhuis of behandelcentrum, zoals het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis of het Wilhelmina kinderziekenhuis.