PGB voor maatwerk, rust en extra energie
Een tijdje geleden kwam Anna naar mij toe met een hulpvraag. Anna is moeder van een chronisch zieke zoon. Al snel na zijn geboorte werd duidelijk dat Simon veel extra zorg nodig heeft. Om rust te creëren, is Anna daarom gestopt met werken. Zo kan zij zelf de benodigde aandacht en zorg geven. Inmiddels gaat Simon naar school. Vanwege zijn aandoening is hij echter regelmatig ziek. Het gebeurt dan ook nogal eens dat Anna naar school moet om Simon op te halen, omdat hij ziek is geworden en het niet meer gaat. Ook als Simon gaat spelen bij een vriendje, probeert ze zelf mee te gaan. Als er dan iets gebeurt, kan ze direct actie ondernemen.
Redenen voor een afwijzing
Nu is Anna echter op het punt dat ze graag weer wil gaan werken. Maar dat kan niet zomaar; in principe moet er altijd iemand in de buurt zijn om Simon op te vangen. Daarom deed Anna twee keer een aanvraag bij de gemeente voor persoonlijke verzorging en opvang. Beide keren wees de gemeente haar aanvraag af.
De eerste keer kreeg Anna een officiële, schriftelijke afwijzing op haar aanvraag om een beschikking. Reden voor de afwijzing? Volgens de gemeente leveren de gevraagde verzorging en opvang geen verbetering van de leefsituatie van Simon op. Ook is de gemeente van mening dat het PGB geen inkomensvoorziening is.
De tweede keer – afgelopen najaar – kwam het niet eens tot een formele aanvraag. Anna heeft wel met een medewerker van de gemeente gesproken, maar uit dat gesprek bleek dat de gemeente geen geschikte voorziening heeft om Anna en Simon te helpen.
Bezwaar maken kan alleen op een schriftelijke afwijzing
Natuurlijk is Anna teleurgesteld, maar ze laat het er niet bij zitten. Daarom vraagt ze mij om hulp bij een nieuwe aanvraag voor een beschikking vanuit de Jeugdwet. Samen kijken we nog een keer goed naar de behoeften van Simon en Anna. Ook lezen we nog eens alle relevantie correspondentie. Uiteindelijk help ik Anna bij het opstellen van een nieuwe aanvraag. Deze dienen we schriftelijk in. Dat zorgt ervoor dat de gemeente wel zorgvuldig onderzoek móet doen. Ook stellen we in de aanvraag de voorwaarde dat de gemeente een schriftelijke reactie op de aanvraag geeft. Alleen dan kan Anna namelijk – eventueel – officieel bezwaar maken.
Een persoonlijk plan
Het feit dat de gemeente geen geschikte voorziening kan bieden, betekent niet dat de gemeente geen passende oplossing moet bieden. Het is een taak van de gemeente om alle mogelijkheden te onderzoeken. Bij de aanvraag voor de voorziening is het belangrijk dat Anna en ik een persoonlijk plan indienen. Hierin geven we duidelijk aan hoeveel uur hulp nodig is en wat het doel van de hulp is. Anna maakt in het persoonlijk plan ook duidelijk hoeveel uur en welke ondersteuning Anna en Simon al krijgen vanuit hun eigen netwerk. Dit maakt inzichtelijk dat het eigen netwerk echt niet alle benodigde ondersteuning kan geven. Daarom doen we een officiële aanvraag voor ondersteuning door iemand die op oproepbasis beschikbaar is.
De gemeente heeft de nieuwe aanvraag zorgvuldig bestudeerd. Hoewel de situatie van Anna en Simon buiten de huidige regelgeving valt, is vanuit coulance weloverwogen een uitzondering gemaakt. De gemeente kent de aanvraag voor zorg en ondersteuning toe en maakt hiervoor budget vrij vanuit de jeugdzorg.
Energie om te werken én om te zorgen
We zijn nu een maand verder. Anna heeft een parttimebaan gevonden. Wanneer het nodig is, kan ze beroep doen op een vaste oproepkracht. Hoewel het werken natuurlijk wennen is en soms ook vermoeiend kan zijn, levert het haar ook veel nieuwe, positieve energie op. Met die energie kan Anna de zorg voor Simon op de momenten dat het ertoe doet veel beter aan.
De namen Anna en Simon zijn niet de werkelijke namen van mijn cliënten. Vanwege privacy heb ik andere namen gekozen.