Goed voorbereid op de (nabije?) toekomst
Peters beide ouders zijn bejaard, maar nog in redelijk goede gezondheid. Ze wonen zelfstandig in een twee-onder-een-kapwoning. Deze woning is echter niet meer geschikt voor hen. Het huis is te groot voor hen tweeën, te oud en behoorlijk vochtig. Verder zijn in de buurt waar ze wonen alle oorspronkelijke bewoners verhuisd. Er wonen nog maar weinig mensen van hun leeftijd en hun sociale netwerk is dus nogal veranderd. Een kleinere, moderne woning met een tuintje zou een uitkomst zijn.
Toenemende hulpvraag
De vader van Peter is wat vergeetachtig, maar samen lijken zijn ouders het nog aardig te redden. Ze kunnen dus vooralsnog zelfstandig blijven wonen. Peter merkt echter dat de gezondheid van zijn moeder langzaamaan ook achteruitgaat. Er wordt steeds vaker een beroep op hem gedaan. Peter is enig kind en werkt als zelfstandige. Hij is redelijk flexibel in het indelen van zijn tijd, maar er zit een grens aan wat hij voor zijn ouders kan doen. Omdat Peter in de toekomst problemen voorziet, klopt hij bij mij aan met een hulpvraag.
Het gesprek niet aan kunnen of durven gaan
Peter heeft geen tijd om zich te verdiepen in alle regeltjes en wetten op het gebied van wonen en zorg. Het lukt hem ook niet om zijn zorgen te delen met zijn ouders. Dit levert snel onbegrip en wrevel op. Laat staan dat hij het met hen kan hebben over de vergeetachtigheid van zijn vader en zijn zorg dat het dementie blijkt te zijn. De concrete vragen van Peter zijn dan ook: “Hoe ga ik het gesprek aan met mijn ouders? Hoe en waar vind ik op korte termijn een geschikte, toekomstbestendige woning voor hen? Waar moet ik op letten?”
De rol van de bemiddelaar
Omdat Peter het lastig vindt het gesprek in zijn eentje te voeren, is er een afspraak gemaakt waarbij ik aanschoof. Natuurlijk is Peter ook bij dit gesprek aanwezig. Mijn aanwezigheid als onafhankelijke partij geeft vaak wat lucht en maakt de situatie minder beladen. Tijdens het gesprek hebben Peter en ik vooral goed geluisterd naar wat voor Peters moeder als centrale mantelzorger belangrijk is. Tot Peters grote verrassing bleek zijn moeder best wel positief te staan tegenover een verhuizing naar een kleinere woning. Ook bleek het hebben van een tuin niet (meer) zo belangrijk. Op basis van het gesprek is ook contact gezocht met de huisarts van Peters ouders en is er een afspraak ingepland met de casemanager dementie.
Wensenlijstje maken
Tijdens het gesprek hebben we een soort van wensenlijstje opgesteld. Waaraan moet de nieuwe woning – idealiter – voldoen? In het geval van Peters ouders bleek het belangrijk om te verhuizen naar een seniorenwoning met voldoende zorg in de omgeving. Dit is zeker van belang als vader of moeder opgenomen moet worden in een verpleeghuis.
Stappenplan
Na het gesprek heb ik alle seniorenwoningen in de stad in beeld gebracht. Daarbij heb ik ook rekening gehouden met het ziekteverloop van Peters vader. In een volgend gesprek heb ik aan Peter en zijn ouders uitgelegd dat het aanvragen van een Wlz-indicatie volgens mij een goede volgende stap zou zijn. Op basis van een Wlz-indicatie is namelijk extra zorg mogelijk, waardoor zowel Peters moeder als Peter zelf minder belast worden. Toen de indicatie werd toegekend, hebben we gekozen voor zorg in de vorm van een Modulair Pakket Thuis (MPT). Dat betekent dat de vader van Peter voor langere tijd thuis zorg kan krijgen. Dat is ook meteen geregeld. Er is nu structureel begeleiding thuis die gedeeltelijk de regie voor het huishouden en een aantal dagelijkse activiteiten overneemt. Peters ouders staan nu hoog op de wachtlijst bij een instelling in de stad waar ze zelfstandig kunnen wonen. De instelling heeft meerdere seniorenwoningen op een groot terrein met aan de overkant van de straat een eigen verpleegafdeling voor dementerenden. Mocht de situatie van Peters vader verslechteren, dan kunnen zij toch dichtbij elkaar in de buurt wonen.
Een pak van zijn hart
Peter is heel erg blij met de bemiddeling en de gekozen oplossing. Doordat nu al de belangrijkste zaken goed geregeld zijn voor de toekomst, wordt ellende voorkomen.
De naam Peter is niet de werkelijke naam van mijn cliënt. Vanwege privacy heb ik een andere naam gekozen.