24 uurszorg regelen voor je thuiswonende partner
Eind 2020 kreeg ik een telefoontje van Marijke. Zij zorgt al jaren voor haar partner met psychische klachten. In de loop van de tijd zijn er naast psychische klachten ook lichamelijke klachten bijgekomen. Inmiddels is het zover dat Hugo, Marijkes partner, gebonden is aan zijn rolstoel. Al met al is het een zeer zorgintensieve situatie. Dit leidt ertoe dat Marijke 24 uur per dag zorgtaken uitvoert en ook continu thuis moet zijn. Er is wel de noodzakelijke hulp georganiseerd van buitenaf. Zo komt de wijkverpleging enkele keren per week langs voor de persoonlijke verzorging van Hugo en ging hij naar dagbehandeling, maar daar is hij mee gestopt omdat hij daar niet goed op reageerde.
Wlz tegenwoordig ook voor mensen met geestelijke problemen
Sinds 2021 hebben mensen die levenslang intensieve geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig hebben, ook toegang tot de Wlz. Het grootste voordeel hiervan is, dat de patiënt niet elk jaar opnieuw een indicatie voor begeleiding vanuit de gemeente aan hoeft te vragen.
Structuur, regelmaat en betaling vanuit het PGB
Voor Marijke en Hugo is het verder belangrijk dat er een vast team hulpverleners is dat zorg en begeleiding geeft. De klachten van Hugo nemen namelijk toe als er steeds vreemde mensen over de vloer komen. Dit heeft tot gevolg dat Marijke nu 24 uur per dag gebonden is aan huis en ook het merendeel van de 24-uurszorg voor haar rekening neemt. Omdat Marijke daardoor niet buitenshuis kan werken, heeft ze geen inkomen. Ze wil graag een PGB regelen voor de zorg van Hugo, zodat zij vanuit het PGB voor een deel betaald kan worden als informele zorgverlener.
Marijke wil, als de aanvraag voor de Wlz-PGB wordt toegekend, een eigen, vast team van hulpverleners formeren. Als alles goed loopt, wil ze na verloop van tijd minder gaan zorgen en meer professionele hulp inkopen. Zo krijgt Marijke meer bewegingsvrijheid, kan ze haar eigen leven weer oppakken en op termijn misschien zelfs werk buitenshuis vinden.
Hulp op afstand
Marijke heeft bij het hele proces zelf de regie in handen gehouden. Ik heb haar op afstand begeleid bij de gehele PGB-aanvraag. Ik heb haar voorzien van alle relevante informatie. Ze heeft het bewustkeuzegesprek zelf gevoerd en ook heeft ze zelf de zorgbeschrijvingen opgesteld. Samen hebben we een budgetplan gemaakt. Via een beveiligde omgeving konden we heel gemakkelijk bestanden uitwisselen. Op die manier waren we allebei volledig op de hoogte. Ik kon meelezen en wijzigingen voorstellen of aanbrengen als dat nodig was. Uiteindelijk is de aanvraag succesvol verlopen en is het PGB toegekend, inclusief een vergoeding voor extra kosten.
De namen Marijke en Hugo zijn niet de werkelijke namen van mijn cliënten. Vanwege privacy heb ik andere namen gekozen.